Se manifestă prin interzicerea sau ridiculizarea normelor religioase, culturale sau etnice pe care le are victima. Dacă agresorul are valori și norme diferite, el dorește să și le impună în fața victimei.
Înainte de a intra într-o relație, fiecare dintre noi a trăit într-o cultură, într-o societate sau familie care și-a pus amprenta asupra valorilor noastre. Ne dorim ca partenerul nostru să împărtășească aceleași valori.
În cazul violenței spirituale însă, agresorul își impune propriile credințe și valori, fie că sunt de natură religioasă, socială sau etnică, interzicând victimei să practice sau să aplice valorile proprii.
Agresorul dorește să controleze toate aspectele vieții victimei, inclusiv aspectul spiritual. El dorește să își impună propriile valori, propria religie sau propria limbă. Astfel, ridiculizează sau limitează credințele victimei, îi interzice victimei accesul la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, îi interzice dreptul de a vorbi în limba maternă sau de a-i învăţa pe copiii să vorbească în limba maternă.
Victimei îi este interzis să mai aibă acces sau să mai creadă în valorile în care credea înainte și este obligată să creadă în ceea ce crede agresorul. Victima nu mai are libertatea de a alege propriile credințe și valori.
Cel mai des, violența spirituală are legătură cu valorile religioase sau etnice, dar nu se limitează la acestea.
“Acum știi” este o campanie de informare cu privire la violența domestică realizată de Asociația Anais și JYSK.
Asociația ANAIS: