CÂT DE UTIL ESTE UN ORDIN DE PROTECȚIE? – ACUMSTII.RO

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais – transcript video


Trebuie să știe (n.r. victimele) că nu este degeaba ordinul de protecție.

Ordinul de protecție, ca și instrument, atât cel emis de poliție, cât și cel emis de instanță, a fost gândit de legiuitor să vină în favoarea victimei.

Nu este un instrument propriu legislației românești. El se regăsește în  multe legislații și a avut efect.

La noi, ordinul de protecție emis de polițist are o durată de viață un an de zile, acum  se fac evaluări cu privire la comportamentul agenților de poliție, la încrederea victimelor în autoritățile statului, cât de ușor ele au semnalat. Începe să se cuantifice puțin și dimensiunea fenomenului.

Dacă ne raportăm la anul 2019, unde avem statistici complete, o să observăm că s-au emis 8000 de ordine de protecție și au fost încălcate 2000 și ceva. Înseamnă că restul și-au produs efecte.

Și dacă vorbim de 6000 de victime care au fost protejate de acest instrument, eu cred că este benefic.

Avem și partea cealaltă de ordine încălcate. Acum, avem agresori cu afecțiuni psihice, agresori cu antecedente penale.

Noi nu putem avea pretenția ca printr-o lege civilă, Legea 217/2003 pentru Prevenirea și combaterea violenței domestice, noi o să eradicăm infracționalitatea din România.

E clar că sunt agresori care recidivează. E clar că sunt agresori care au săvârșit pedepse pentru fapte foarte grave și că nu se vor împotmoli într-un ordin de protecție.

Dar asta nu înseamnă că este degeaba. Dacă apără măcar o ființă, el nu este degeaba.

Și noi ce nu cuantificăm prin acest ordin de protecție? Pentru că nu vorbim doar de cei 8000 de femei sau bărbați care au beneficiat de ordinul de protecție.

Noi avem și victime colaterale, care reprezintă familia lărgită a victimei, care constant era și ea supusă unor forme de abuz.

Ori prin faptul că victima se văita în continuu că mă bate, mă lovește, fugea la mama, dormea două nopți, se întorcea acasă. Erau un factor de stres pentru chiar pentru familia victimei, actele de agresiune pe care aceasta le suporta.

Emiterea ordinului de protecție înseamnă o liniște, o pace pe care o simte întreaga familie, dar mai cu seamă copiii.

"Dacă ne raportăm la anul 2019, unde avem statistici complete, o să observăm că s-au emis 8000 de ordine de protecție și au fost încălcate 2000 și ceva. Înseamnă că restul și-au produs efecte. Și dacă vorbim de 6000 de victime care au fost protejate de acest instrument, eu cred că este benefic".
Giulia Crișan
avocat