CE ÎNSEAMNĂ ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECȚIE? – ACUMSTII.RO

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais – transcript video


Ce se întâmplă dacă agresorul încalcă ordinul de protecție?

Nu-l iertăm! A încălcat ordinul de protecție de 100 de ori într-o zi, de 100 de ori pe zi reclamăm încălcarea lui.

Fie prin apel la 112, fie prin depunerea unei plângeri penale la poliție. Dacă acolo polițistul pe care îl găsim de serviciu nu are suficient timp și disponibilitate să ne primească plângerea, există posibilitatea depunerii plângerii la parchet, parchetul de pe raza unde își are secția de poliție sediul.

Cum nici acolo nu este program cu publicul non stop, există posibilitatea de a trimite pe mail, prin fax, prin poștă prin orice.

Au fost situații în care agresorii care aveau interdicție de a comunica cu victima trimiteau emoticoane, nu aveau text. (n.r. Victimele) au spus că au fost la poliție, le-au arătat telefonul, iar ei (n.r. polițiștii) au spus că nu m-a amenințat, nu m-a jignit.

Nu. Dacă instanța spune nu ai voie să comunici – instanța nu a spus că nu ai voie să comunici cu text, nu ai voie să comunici verbal. Nu ai voie. Deci nu trimiți absolut nimic.

Au fost situații de abuz emoțional, dovedit de noi în instanță, doar prin cantitatea de mesaje trimise.

Agresorul trimitea 100 de mesaje în zece minute. Fiecare dintre ele conținea un singur cuvânt. Era clar făcut în mod șicanator. Pentru că ea era în timpul programului de lucru. Constant, constant, îi trimitea.

Au fost situații în care trimiteau mesaje cu fotografii descărcate, drăguțe, nu impactante. Fiindcă el știe că în momentul în care ea îi vede numărul de telefon intră în starea aia de supunere și de panică. Și atunci el trimitea diverse imagini drăguțe, crezând că la proces nu va fi acuzat că a agresat-o, pentru că uite ce peisaj din Tenerife, în care ne-am petrecut luna de miere, i-am trimis.

Nu. Dacă judecătorul dispune niște măsuri, tu trebuie să le respecți. Nu le negociezi și nici nu le îmbraci tu într-o altă formă. Nu ai voie.