CE POATE DISPUNE ORDINUL DE PROTECȚIE? – ACUMSTII.RO

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais- transcript video 


Prin ordinul de protecție pe care îl dispune judecătorul, pe lângă măsura evacuării lui din domiciliu, interdicției lui de a se apropia de victimă, de copii victimei, de locul de muncă al victimei,  de unitatea de învățământ a victimei, poate dispune și:

Interdicția de a o contacta pe victimă în orice fel. Nu-i poate trimite SMS-uri, emailuri de niciun fel, nici măcar emoticoane cu inimioare.

(n.r. Ordinul) spune că se interzice orice contact cu victima.

Se poate dispune obligarea agresorului să urmeze ședințe de consiliere psihologică sau psihoterapie.

Această măsură vine, practic, în sprijinul agresorului, pentru a-l face să conștientizeze că acel comportament pe care l-a avut nu este benefic nici victimei și nici copiilor acestora.

În cazul în care părțile au copii, instanța, la solicitarea victimei, dispune măsuri și cu privire la copii.

Stabilește locuința minorilor la mamă, îl poate obliga pe agresor la plata unei pensii.

O altă măsură pe care o poate dispune prin ordin, la solicitarea victimei, este plata cheltuielilor de chirie. Dacă victima alege să nu rămână în domiciliu, pentru că acolo locuia cu familia lărgită, de exemplu, ea se mută în altă parte, iar instanța îl poate obliga pe agresor să plătească chirie pe durata ordinului de protecție.

Mai sunt și alte măsuri complementare de tipul obligării agresorului să se prezinte în anumite zile la secția de poliție, să indice secției de poliție orice schimbare de domiciliu, să permită polițistului să facă verificări inopinate la domiciliu, tocmai pentru a crea o presiune pe agresor.

Și agresorul trebuie să perceapă consecințele faptelor și îngrădirea unor drepturi prin impunerea acestui ordin de protecție.