CUM POATE OBȚINE O VICTIMĂ UN ORDIN DE PROTECȚIE? – ACUMSTII.RO

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais – transcript video

 

În primul rând, o victimă a violenței domestice trebuie să apeleze serviciul de urgență 112 atunci când se simte în pericol, un pericol cauzat de partenerul ei de viață sau de alți membri ai familiei, că sunt frați, surori, părinți, fii ei. În aceste situații victima apelează sistemul de urgență.

În cel mai scurt timp, la domiciliu sau în locul în care se află victima, pentru că poate fi într-un spațiu public, se deplasează un echipaj de poliție format din minim doi polițiști. Evaluează cazul și aplică un formular de evaluare a riscului.

În funcție de gradul de risc pentru viața, sănătatea fizică a victimei, polițistul poate impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, care este o măsură de protecție a victimei.

Prin acest ordin de protecție provizoriu, agresorul este îndepărtat de victimă.

Dacă ei locuiau împreună, este evacuat din domiciliu, indiferent al cui este domiciliul. Poate fi domiciliul proprietate personală a agresorului. Legea instituie o protecție specială victimelor violenței domestice și nu analizează dreptul de proprietate asupra unui imobil.

Din acest motiv, agresorul poate fi evacuat din casă.

Lui i se impune o interdicție de a se mai apropia de victimă, la o anumită distanță, distanță pe care polițistul o apreciază ca fiind suficientă pentru a i se acorda protecție (n.r. victimei).

El (n.r. agresorul) nu se mai poate apropia nici de victimă, nici de familia victimei, nici de locul de muncă sau de unitatea de învățământ pe care ar urma-o victima.

Acest ordin de protecție emis de poliție este valabil 5 zile, timp în care este confirmat de procuror. În cazul în care este confirmat de procuror, procurorul însuși formulează în locul victimei o cerere către judecător pentru emiterea unui ordin de protecție pentru o durată de până la 6 luni.

Dacă procurorul nu confirmă ordinul de protecție, procurorul dispune momentul la care încetează ordinul de protecție provizoriu emis de polițist.

Dacă judecătorul emite el un ordin de protecție, poate dispune mai multe măsuri decât cele pe care le-a dispus polițistul prin ordinul de protecție provizoriu.

Practic, legiuitorul a dat în sarcina polițistului posibilitatea să ia niște măsuri imediate de aplanare a conflictului și de protecție a vieții victimei.

Judecătorul are la îndemână un probatoriu mai elaborat, unde agresorul se poate apăra. Agresorul este apărat obligatoriu de un avocat din oficiu, dacă el nu își permite să își angajeze un avocat.

 

Victima poate fi apărată, reprezentată, asistată, de un avocat din oficiu, gratuit, doar dacă cere. 

"Dacă ei locuiau împreună, este evacuat din domiciliu, indiferent al cui este domiciliul. Poate fi domiciliul proprietate personală a agresorului. Legea instituie o protecție specială victimelor violenței domestice".
Giulia Crișan,
avocat