EXISTĂ UN PORTRET AL AGRESORULUI? – ACUMSTII.RO

Adela Szentes, psihoterapeut Asociația Anais – transcript video


În toată cazuistica pe care am lucrat-o până acum, a fost ca și cum femeia a venit și a povestit despre aceeași tipologie de bărbat.

Ca și cum acest bărbat are o relație multiplă cu mai multe femei.


De fapt, practic, e același tipar de personalitate, doar că actorul este diferit.

De exemplu: omul care manipulează, omul care știe să facă orice doar în favoarea lui, omul care știe să pună și să își susțină punctele de vedere.


De exemplu, o trăsătură comună pe care o vedem la bărbații care abuzează este că, în exterior, ei par bărbații cei mai șarmanți, cei mai politicoși. Nu ai spune niciodată că acasă se întâmplă ceva cu el sau că el poate să reacționeze diferit față de partenera de viață în comparație cu situația de viață.


De-asta de multe ori victimei îi este foarte greu, extrem de greu, să spună prin ce trece. El are  o inteligență de multe ori peste medie. Bineînțeles, nu întotdeauna. Și are capacitatea de a domina intelectual, de multe ori, victima.


Ceea ce mai observ de multe ori la caracteristica lor este că au capacitatea de a convinge că propriile lor idei sunt cele mai bune.

Am observat, de-a lungul timpului, că în instanță, de exemplu, de multe ori ei au câștig de cauză pentru că știu să își susțină punctele de vedere.


Normal că un om care știe, care are un anumit limbaj, are o anumită carismă, îl va domina pe celălalt. Asta se întâmplă și cu victima. Ea este cumva dominată de el și nu are curajul să își susțină punctul de vedere, să își susțină ideile, să susțină lucrurile care s-au întâmplat.


Ceea ce mai face el tot timpul este ca, dacă se întâmplă un lucru, el îl întoarce în favoarea lui.


Mă refer pur și simplu la un caz de violență. (n.r. Spune că) se întâmplă pentru că ea este de vină.


Are capacitatea de a învinovăți victima și de a o face cât se poate de docilă.