Ce spun specialiștii

Există foarte multe întrebări legate de fenomenul violenței domestice. De ce nu pleacă femeile cae sunt victime ale violenței în familie? Este posibil să se schimbe agresorul, să regrete ceea ce face și să se reabiliteze? Care e rolul geloziei în violența domestică? 

Am pus aceste întrebări specialiștilor de la Asociația Anais: Adela Szenteș – psihoterapeut, Giulia Crișan – avocat și Carmen Nemeș –  Președinte al Asociației Anais. 

Se poate schimba agresorul?

După fiecare fază de violență, agresorul regretă și spune că se va schimba. Se poate schimba? Poate renunța la comportamentul violent atunci când i se pare din nou că ceea ce dorește el nu se întâmplă?

De ce sunt geloși agresorii?

Gelozia este una dintre scuzele pe care agresorii le folosesc pentru a-și justifica actele de violență. De ce au o gelozie extremă agresorii și cum se manifestă această gelozie? Află mai multe de la Adela Szentes, psihoterapeut în cadrul Asociației Anais.

Există un portret al agresorului?

În cazurile de violență domestică, agresorii au trăsături comune și metode asemănătoare de a face victima să fie mai docilă și mai supusă. Află care este tipologia agresorului și care sunt cele mai întâlnite comportamente ale bărbaților violenți.

Cât de util este un ordin de protecție?

Ordinul de protecție este principalul instrument care protejează victimele violenței în familie. Chiar dacă există cazuri în care acesta este încălcat - ordinul de protecție poate salva vieți. Află de ce de la Giulia Crișan, avocat.

Ce poate dispune un ordin de protecție?

Cum apără ordinul de protecție o victimă? Ce interdicții poate primi agresorul atunci când este emis un ordin de protecție împotriva sa?
Giulia Crișan, avocat în cadrul Asociației Anais, ne explică.

Ce trebuie să faci după obținerea ordinului de protecție?

Ce ar trebui să facă o victimă a violenței domestice după obținerea unui ordin de protecție? La cine poate apela pentru a o ajuta să meargă mai departe? Giulia Crișan, avocat în cadrul Asociației Anais, ne explică.

Ce înseamnă încălcarea ordinului de protecție?

Încălcarea ordinului de protecție nu înseamnă doar apropierea de victimă, ci și continuarea comunicării cu aceasta, indiferent prin ce mijloace. În cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție trebuie să luăm măsuri pentru ca acesta să fie pedepsit.

Ce este spirala violenței?

Spirala violenței explică motivul pentru care victimelor le este atât de greu să părăsească agresorul. Află mai multe de la Carmen Nemeș, avocat și președintele Asociației Anais.

Cum poți ieși din spirala violenței?

Victimelor le este greu să părăsească o relație abuzivă, crezând că agresorul își va schimba comportamentul. Află cum poți ieși din spirala violenței de la Carmen Nemeș.