Crezi că ești victimă?
Informează-te și acționează!

Foarte multe persoane cred că violența domestică înseamnă doar bătaie. Pot găsi scuze pentru o palmă, pentru că speră că nu se va mai repeta. Pot crede că jignirile, insultele și înjurăturile sunt un lucru normal într-o relație. Sau pot crede că un partener care îți interzice să ieși cu prietenii, să vorbești cu familia sau să ai un serviciu o face din dragoste. 

Toate aceste comportamente sunt un semn al unei relații abuzive și nesănătoase. 

Dacă trăiești în frică, dacă simți că nu ești fericită și că îți sunt îngrădite drepturile, atunci este posibil să fii într-o relație abuzivă, chiar dacă nu există violență fizică.

Adela Szentes, psihoterapeut, vorbește despre primii pași pe care trebuie să îi facă o victimă pentru a ieși din situația în care se află:

Ordinul de protecție - principalul instrument legal

Violența fizică este cea mai vizibilă formă de violență domestică și cea care poate duce la efecte tragice în termen scurt. Dacă simți că integritatea ta fizică este în pericol, dacă ai suferit deja de episoade de violențe, trebuie să iei în serios posbilitatea unor violențe mai grave în viitor și să încerci să le previi. 

Unul dintre instrumentele legale care protejează victimele violenței domestice este ordinul de protecție.

 

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Acesta este valabil timp de 5 zile. 

Ordinul de protecție cu o valabilitate de până la 6 luni este emis de o instanță de judecată, în urma unui probatoriu.

Giulia Crișan, avocat, explică ce pași trebuie să faci pentru a obține un ordin de protecție: