ECATERINA

Când băiatul ei a împlinit 14 ani și a amenințat că va pleca de acasă, pentru că nu mai vrea să fie martor al violenței tatălui, Ecaterina s-a hotărât să divorțeze. Când a aflat, soțul ei i-a spus că mai bine o omoară, decât să știe că vine alt bărbat în patul lui.

Femeia care a scăpat de frică

Ecaterina are 54 de ani și, în urmă cu 7 ani, a divorțat. Locuiește împreună cu băiatul ei în vârstă de 21 de ani, cel care i-a dat și curaj să divorțeze.

Când băiatul ei a împlinit 14 ani și a amenințat că o să plece de acasă, pentru că nu mai suportă să fie martor al violențelor tatălui său, Ecaterina și-a dat seama că separarea de soțul ei e cel mai bun lucru pe care îl poate face pentru ea și pentru copilul ei. Anii de căsătorie însemnaseră, pentru ea, un abuz constant: verbal, psihologic, economic și fizic.

 

Atunci când a aflat că Ecaterina vrea să divorțeze, soțul ei a bătut-o și a amenințat-o că mai bine o omoară, decât să vină un alt bărbat să doarmă în patul lui.  Chiar dacă locuința în care trăiau era proprietatea Ecaterinei, soțul său a refuzat să plece din casă, iar ea a fost nevoită să se mute într-un centru de protecție a victimelor violenței domestice, până la finalizarea divorțului și obținerea unui ordin de protecție.

 

Au urmat 11 ordine de protecție care au fost încălcate constant de către soțul violent și foarte multe plângeri penale făcute de Ecaterina. În ciuda ordinelor de protecție, soțul ei a continuat să o urmărească și a agresat-o fizic în plină stradă, în miezul zilei.

 

În cei 7 ani care s-au scurs din momentul în care a decis să divorțeze, Ecaterina s-a izolat de prieteni, și-a schimbat de mai multe ori locul de muncă și nu a mers pe stradă neînsoțită, pentru că nu avea încredere în autorități și pentru că era terifiată de gândul că soțul o va găsi și își va duce amenințarea la bun sfârșit.  

 

Soțul său o urmărea permanent, îi trimitea mesaje amenințătoare în care îi spunea că e pe urmele ei, o denigra în fața familiei și a cunoscuților. După divorț, băiatul a rămas exclusiv în grija mamei. Pentru a-l proteja, Ecaterina a încercat să se mute în altă țară, dar a fost nevoită să se întoarcă în România, pentru că băiatul ei nu s-a putut adapta condițiilor de școlarizare din țara în care plecaseră.

În cele din urmă, soțul său a fost arestat preventiv. Abia atunci, Ecaterina a avut curajul să meargă singură pe stradă până la serviciu și să încerce să își reia viața socială. Până atunci, din teama de a nu fi găsită de soț, a stat izolată și retrasă. 

Acum, când fostul soț este arestat, Ecaterina speră că justiția îl va condamna se bazează foarte mult pe sprijinul fiului său, care acum e major. Și apelează din ce în ce mai rar la autorități.