Violența cibernetică

Este cel mai nou tip de violență domestică recunoscut de legislație. Violența cibernetică implică urmărirea și interceptarea diferitelor dispozitive de comunicații de către agresor fără acordul victimei, publicarea de conținut intim fără acordul persoanei, hărțuirea online. Legea care include violența cibernetică în formele violenței domestice a fost promulgată la începutul lunii iulie 2020.

Violența Cibernetica

Întrebări și răspunsuri

Ce înseamnă?

Violența cibernetică este definită ca: hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail.  

Mai multe informații despre ce înseamnă violența cibernetică aici. 

CARE ESTE SCOPUL?

Scopul agresorului este controlarea tuturor aspectelor vieții victimei, inclusiv comunicarea prin canale și tehnologii online a victimei cu alte persoane. Violența cibernetică include foarte multe aspecte, fiecare având un scop diferit – hărțuirea online îi permite agresorului să mențină starea de teamă a victimei, publicarea de informații sau conținut grafic intim îi permite să își umilească victima etc.

Scopul agresorului este de a face de ruşine, a umili, a speria, a ameninţa, a reduce la tăcere victima.

CE SPUN STATISTICILE?

  • Conform Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei femei experimentează cel puțin o dată în viață o formă de violență cibernetică (hărțuire onine, hate speech, amenințări online, publicare nonconsensuală de informații sau materiale grafice).
  • Conform unui sondaj Women’s Aid realizat în 2017, 48% dintre victimele violenței cibernetice au fost hărțuite online de un fost partener. 
  •  Există peste 2000 de site-uri care publică conținut pornografic nonconsensual (“revenge porn”). Un studiu realizat de Cyber Civil Rights Initiative in anul 2015 a aratat ca 61% dintre respondenți au trimis poze nud cu ei unei alte persoane, iar 23% dintre aceștia au devenit victime ale publicării nonconsensuale de fotografii cu conținut intim.

CE POATE FACE VICTIMA?

Odată inclusă în lege ca formă a violenței domestice, violența cibernetică este pedepsită prin lege. Victimele violenței cibernetice pot cere, acum, eliberarea unui ordin de protecție față de agresori. 

Sfaturi: 

  • Păstrează toate mesajele, emailurile și comunicările care pot reprezenta o dovadă a hărțuirii online, pentru a le prezenta instanței de judecată în cazul în care dorești emiterea unui ordin de protecție. 
  • Nu răspunde la mesajele agresorului, pentru a nu-i încuraja comportamentul.
  • Dacă te-a amenințat și simți că ești în pericol contactează autoritățile.  
  • Nu accepta niciodată să ți se facă poze în ipostaze intime sau umilitoare. 

Vezi aici cum poți obține un ordin de protecție.