Sfaturi în perioada izolării și distanțării sociale
În această perioadă ciudată, plină de neliniști și schimbări, victimele violenței domestice s-au aflat sub o presiune și mai mare. Soluțiile pentru încetinirea răspândirii coronavirusului - izolarea și distanțare socială - au însemnat, pentru victimele violenței domestice, mai mult timp petrecut împreună cu agresorul. Grijile și neliniștile rezultate atât ca urmare a crizei medicale, cât și a celei economice, fac și mai dificile relațiile care erau presărate de violență, neîncredere, frustrări și anxietate.
- Încearcă să nu ajungi intr-o situatie conflictuală
- Ascultă ce are de spus (atunci când este cazul)
- Atunci cand vezi ca discuțiile escaldează incearcă să apelezi la calm si ințelegere
- Evită discuțiile care știi ca duc la o situatie incontrolabilă
- Fii conștientă ca nu poți să-i schimbi mentalitatatea si modul de a gândi
- De multe ori te simți că ești salvatoarea lui si ai rămas in această relație pentu ca îl ințelegi
- Nu răspunde insultelor chiar dacă ești provocată
- Niciodată nu răspunde cu violență verbală sau fizică
- Încearcă sa îți controlezi impulsul si pleacă din camera fară a-l sfida
- Refugiază-te în altă camera (dacaăeste posibil, baie, bucătărie, fă activități casnice)
- De multe ori poți spune: Îmi pare rau că simți asta… sunt alături de tine
- Evită comunicarea toxică
- Tratați-vă reciproc cu bunătate
- Evită conversațiile care sunt pline de sarcasm, critici sau ostilitate excesivă. Pentru a menține lucrurile neutre, încearcă să vă respectați „declarațiile”, care sunt mai puțin acuzatoare pentru cealaltă persoană și stabiliți granițe care funcționează pentru voi.
- Evită să discuțiile în contradictoriu
- Comunicarea pe un ton neutru cu partenerul poate reduce considerabil șansele de abuz.
Polițiștii au obligația să intervină la orice sesizare facută la numărul unic de urgență 112.
Când victima reclamă un grad ridicat de risc pentru viața sau integritatea fizică a victimei, poliția poate emite ordin de protecție provizoriu pe loc.
Când victima reclamă un alt tip de violență polițiștii au obligația să o informeze cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordn de protecție direct la instanța de judecată.
Sfaturi pentru victime:
- Accesează serviciul de urgență 112 atunci când sunt într-un risc maxim și cereți ajutor.
- Dacă nu poți cere ajutor în mod direct, transmite un mesaj unui apropiat care să alterteze poliția în locul tău.
- Nu te lăsa descurajată în demersul tău.
- Încearcă să obții informații despre cum te poți proteja.
- Stabiliește-ți un plan cum să pleci de acolo.
- Vorbește cu o prietenă, cu cineva din familie sau cu altcineva în care ai încredere.
- Pregătește din timp actele de care ai nevoie pentru a pleca
- Nu spune planurile tale copiilor, în cazul în care le pot spune partenerului.
- Cere ajutor cunoscuților, nu păstra tacerea
- Spune-le situația în care ești.
- Informeaza-te despre drepturile tale.
- Apeleaza la autoritati- 112
- Dacă lucrezi de acasă, nu te loga pe dispozitivele personale sau ale partenerului și nu salva documente pe aceste dispozitive, nu îi comunica datele de logare sau dacă suspectezi că le cunoște solicită modificarea lor.
- Dacă ți se pare că nu poți lucra de acasă în siguranță, nu poți păstra confidențiale informațiile, comunică-i acest lucru angajatorului tău pentru a găsi alte soluții. Partenerul poate folosi informațiile care au legătura cu activitatea pe care o desfășori împotriva ta, exemplu: să te amenințe că le va face publice.
- Pentru a ieși din casă în vederea solicitării de ajutor invocă motive precum deplasarea la farmacie sau la supermarket, iar dacă se oferă partenerul să facă el aceste cumpărături, profită de timpul pe care îl ai singură și cere ajutor.
- Partenerii abuzivi pot reține obiectele necesare, cum ar fi dezinfectanții pentru mâini sau alți dezinfectanți, pot împărtăși dezinformări cu privire la pandemia pentru a controla sau înspăimânta victimele sau pentru a le împiedica să caute asistență medicală adecvată, pot împiedica victimele să solicite asistență medicală dacă au nevoie.
- Cele mai multe persoane vulnerabile nu au acces la informații sau mijloace de comunicare, este de datoria noastră, a celor care cunosc astfel de situații să se asigure că acestea sunt în siguranță în locuința lor.
- Persoanele în vârstă/cu dizabilități sunt printre cele vulnerabile în această perioadă de izolare, dacă cunoști astfel de cazuri poți anunța autoritățile competente cum ar fi compartimentele de asistență socială sau poliția locală asupra vulnerabilității lor astfel încât să se efectueze vizite periodice la locuința acestora.
- Dacă sunteți un prieten sau membru al familiei unei persoane care suferă de abuzuri, cel mai probabil nu le puteți vizita personal în această perioadă, puteți să o contactați periodic prin diferite mijloace de comunicare la distanță pentru a afla care este starea ei.