Violența sexuală

De foarte multe ori există ideea preconcepută că, dacă este căsătorită sau este într-o relație, o femeie este obligată să îi satisfacă orice nevoie a partenerului, chiar dacă vrea sau nu. Violența sexuală înseamnă orice act de natură sexuală realizat fără consimțământul victimei. Iar faptul că femeia este într-o relație nu înseamnă automat că își dă consimțământul pentru orice, oricând.

Întrebări și răspunsuri

CE ESTE VIOLENȚA SEXUALĂ?

Constă în orice contact sexual nedorit de către partener sau cu privire la care partenerul nu poate să-şi exprime consimţământul valabil format. Include violul marital, alte tipuri de relaţii sexuale obţinute fără consimţământ prin forţă, ameninţare şi/sau constrângere, perversiuni sau fantezii asupra cărora partenerul nu își dă acordul. 

CE POATE FACE O VICTIMĂ?

Victima trebuie în primul rând să știe că ea are dreptul să spună nu oricărui act sexual pe care nu și-l dorește, chiar și în cazul actului sexual cu partenerul. Faptul că au o relație nu reprezintă o obligație pentru victimă. Ea își poate da consimțământul liber sau și-l poate retrage, iar decizia ei trebuie respectată de partener. 

În caz contrar, victima trebuie să apeleze la autorități, deoarece violul marital este pedepsit prin lege.

CARE SUNT EFECTELE VIOLENȚEI SEXUALE?

Efectele sunt atât fizice, cât și psihice, așa cum se întâmplă în cazul oricărui viol. În acest caz este vorba despre viol marital.

CE ÎNSEAMNĂ CONSIMȚĂMÂNT?

Consimțământul înseamnă a da permisiunea, a accepta să faci ceva și a fi confortabil cu această decizie. Într-o relație nu există obligativitatea de a face ceva ce nu vrei, iar orice act sexual între parteneri trebuie realizat doar dacă ambii își doresc asta.

CARE ESTE SCOPUL?

Scopul agresorului este de a-și arăta puterea și faptul că el este cel care decide în relație.

DE CE E IMPORTANT CONSIMȚĂMÂNTUL?

Contactul sexual fără consimţământ este considerat viol. 

Adela Szentes, psihoterapeut, vorbește despre violența sexuală: